tirsdag 31. august 2010

MIDDAGS DUGNAD




Middagen må på bordet stort sett hver dag og det er ikke alltid fantasien er på topp når en skal gjøre innkjøp. Jeg sendte derfor en epost rundt til alle mine venninner der jeg oppfordre dem til å dele minst to av deres hverdagsmiddags oppskrifter. 


Kriteriene jeg satte var:
- sund mat
- fra bunn av, ingen ferdig produkter
- ingredienser en kan få tak i relativt enkelt
- enkle å lage


Svarene var mange og kreative så nå har vi en haug med gode hverdagsoppskrifter hele gjengen.


Her er mine bidrag:


JAMIE OLIVER PASTA
1 aburgine
2 fedd hvitløk
1 gul eller rød løk
2 bokser hermetiske tomater
1 sp balsamico eddik
1 rød chili
en bunt frisk basilikum
4 sp matfløte
200 gr mozarella
litt revet parmesan

Stek aburginen i biter 7-8 min først. Ha deretter oppi hvitløk, løk og chili. Stekes til det er mørt. Tilsette hermetiske tomater, balsamico og basilikum. Ha fløte og ost oppi rett før servering. Serveres med fullkornsspagetti.
Denne er også veldig god dagen-der-på.

GAUSDAL TOMATSUPPE
1 stilk selleri
1/2  gul løk
1 gulerot
ca 10 cm purre
20 gr bacon
2 ss tomatpurre
1 boks hermetisk tomater
1 l buljong

Stek grønnsaker og bacon. Ha i resten og la det koke i minst 10 min. Bruk stavmikser og lag suppen i den konsistensen en selv ønsker. For dere som har menn som mener at suppe ikke er mat så kan dere trygt prøve denne. Den bli fyldig pga baconet.
Serveres med fullkorns makaroni, kokt egg, småkjøttboller, nachos chips, rømme.... her er det bare å bruke fantasien eller se hva en har stående i kjøleskapet.

I begge disse overstående rettene kan en blande inni litt linfrø olje rett før servering. Den fåes kjøpt på helsekost og inneholder omega-3. Den smaker lite og ingenting.

PANNEKAKER
(Alltid en slager. Men masse hvit mel har jeg byttet ut slik at de bli mye sunnere)
2 1/2 dl melk/kokosmelk
1 egg
1/2 ts salt
1-2 sp knuste linfrø
2-3 sp havregryn
1 dl hvete eller spelt mel
1 dl grovt mel  av valgfri variant. Sammalt hvete fin er ganske greit hvis du har noen grovt mel skeptikere i familien. 

La røren stå å svelle litt pga havregrynene. Det er viktig at linfrøene er knuste. De inneholder omega- 3. Serveres med friske blåbær, kanel, sukker, bacon mm. Har til og med hørt tomatsuppe som tilbehør til pannekaker.... det har jeg enda tilgode å prøve. 


Sett i gang dugnaden! 

2 kommentarer:

  1. Takk for at du dele desse flotte middagstipsa!

    De blir lagra her hos meg :o)

    SvarSlett
  2. Så grei du er som deler rundhåndet av tipsene mine! Jeg er alltid på jakt etter kjappe løsninger, helst middager som lager seg selv. I dag ble det omelett, joda, det kan være ordentlig middag det! Tomatsuppen hørtes veldig god ut, og paprikamandlene må jeg jo selvsagt lage - jeg er jo tross alt Pafrika!

    Fin kveld til deg!

    SvarSlett